House of Wax

Hoe werken onze oren?

Je gebruikt je oren de hele dag, soms zelfs ongemerkt. Het gehoor bepaalt voor een groot deel jouw zicht op de wereld. Maar het oor is ook meer dan alleen de oorschelp die je aan de buitenkant zit. Aan de binnenkant van je hoofd gaat de gehoorgang namelijk nog verder. Door dat ingewikkelde stelsel van je oor kun je dan uiteindelijk de trillingen in de lucht beschouwen als een geluid. Daar helpen ook je hersenen aan mee.




Maar die manier van horen is alleen bij de meeste zoogdieren het geval. Een slang bijvoorbeeld voelt trillingen via de grond en kan zo horen. Spinnen voelen die trillingen via hun web. Zo hebben dieren dus verschillende manieren om te kunnen horen of trillingen aanvoelen. We zullen je uitleggen hoe het oor werkt bij mensen. Luister, uhmm lees verder voor de werking van het oor

Werking van het menselijk gehoor

Eerst komen de trillingen via de oorschelp in de gehoorgang terecht. Daarachter ligt het trommelvlies die door de trillingen mee gaat trillen. Daardoor worden de trillingen versterkt, zodat ze later makkelijker kunnen waargenomen. Nu komen de trillingen aan in het binnenoor, waar het slakkenhuis ligt. Dat slakkenhuis is gevuld met 2 vloeistoffen die afzonderlijk van elkaar zitten. Deze vloeistoffen worden door de trillingen in beweging gebracht. Uiteindelijk komen de trillingen langs de haarcellen, die ook in het slakkenhuis liggen. Er zijn duizenden van die haartjes en ze ‘klinken’ allemaal verschillend: Hoog, laag,… Die haarcellen geven via gehoorzenuwen signaaltjes door naar de hersenen die dan een geluid vormen.

Add comment

Volg ons!

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

/* ]]> */