Zo gewoon als pannenkoeken zijn in de Nederlandse keuken, zijn roti’s dat in de Aziatische en ook in de Surinaamse keuken. Roti betekent brood in het Hindu. In tegenstelling tot een pannenkoek, wordt een roti gemaakt van deeg waar geen eieren in zitten. Naast bloem (of zelfrijzend bakmeel), zout en water worden er vaak andere ingrediënten aan het deeg toegevoegd, zoals gele spliterwten en kruiden. Het roti-deeg wordt in kleine bolletjes gedraaid. Ieder bolletje wordt uitgerold tot een platte pannenkoek en gebakken op een hete platte plaat.
Een Surinaamse roti wordt meestal gegeten met aardappels, kousenband en kip. Je kunt tegenwoordig in de Nederlandse supermarkten roti’s gewoon kopen. Het is natuurlijk wel extra lekker als je ze zelf maakt. Lees verder voor het basisrecept.
Hoe maak je roti vellen: ingrediënten
- 250 gr bloem
- 1 tl soda
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 100 ml water
- olie
Bereiding:
- Doe in een grote kom de bloem, bakpoeder en soda. Maak een kuiltje en voeg hier het zout en water toe. Laat zeer voorzichtig de olie erbij komen.
- Kneedt het deeg totdat het een stevig deeg is. Bij droog deeg een beetje water toevoegen en bij nat deeg wat bloem toevoegen. Voeg steeds kleine beetjes toe. Laat dit deeg met een theedoek erover 30 minuten afgedekt staan.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke ballen. Rol ze uit, bestrijk ze met olie, vouw ze dicht en maak er weer een bal van. Doe dit 3 keer. Daarna voeg je de twee balletjes samen en rol je ze uit tot een pannenkoek.
- Zorg voor een grote en hete pan. Smeer deze in met olie en bak de roti als een pannenkoek.
Add comment